Μ. Μάκαρης: “Καταδικάζουμε το πρωτοφανές έγκλημα που συντελείται στη Γάζα”

μακαρηςΤη συμ­πα­ρά­στα­σή τους εκ­φρά­ζουν οι νο­σο­κο­μεια­κοί για­τροί της Μεσ­ση­νί­ας στους συ­να­δέλ­φους τους α­πό τη Γά­ζα, οι ο­ποί­οι μέ­σω α­νοι­κτής ε­πι­στο­λής, α­πευ­θύ­νουν έκ­κλη­ση στους για­τρούς και ε­πι­στή­μο­νες ό­λου του κό­σμου να  ε­νώ­σουν τις φω­νές τους για να στα­μα­τή­σουν το πρω­το­φα­νές έγ­κλη­μα κα­τά της αν­θρω­πό­τη­τας που συν­τε­λεί­ται ε­κεί.

Στην ε­πι­στο­λή-πρό­σκλη­ση 24 για­τρών και ε­πι­στη­μό­νων για τη Γά­ζα, που βγή­κε στη δη­μο­σι­ό­τη­τα πρό­σφα­τα, ζη­τεί­ται α­πό τους α­παν­τα­χού συ­να­δέλ­φους τους  να μην πα­ρα­μεί­νουν σι­ω­πη­λοί θε­α­τές της σφα­γής των α­μά­χων και να την συ­νυ­πο­γρά­ψουν για να στα­μα­τή­σει το μα­κε­λει­ό.

Οι ί­διοι το­νί­ζουν πως η στά­ση του Ισ­ρα­ήλ έ­χει προ­σβά­λει την αν­θρω­πιά τη νο­η­μο­σύ­νη και την α­ξι­ο­πρέ­πειά τους, μα­ζί με την ε­παγ­γελ­μα­τι­κή η­θι­κή και τις προ­σπά­θει­ές τους. Α­κό­μη και ό­σοι α­πό τους για­τρούς ε­πι­θυ­μούν να με­τα­βούν στη λω­ρί­δα για να βο­η­θή­σουν, α­δυ­να­τούν να φτά­σουν στη Γά­ζα λό­γω του α­πο­κλει­σμού.

Ο Ε­πι­με­λη­τής του Γε­νι­κού Νο­σο­κο­μεί­ου Κα­λα­μά­τας και πρό­ε­δρος των νο­σο­κο­μεια­κών για­τρών Μεσ­ση­νί­ας, καρ­δι­ο­λό­γος Μα­νώ­λης Μά­κα­ρης α­να­φέ­ρει σχε­τι­κά: «Κα­τα­δι­κά­ζου­με ο­μό­φω­να και κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά την έν­τα­ση της βί­ας στην πο­λύ­πα­θη λω­ρί­δα της Γά­ζας και  την συ­νε­χή χω­ρίς ό­ριο εγ­κλη­μα­τι­κή δρά­ση των Ισ­ρα­η­λι­νών δυ­νά­με­ων ε­ναν­τί­ον του ά­μα­χου πλη­θυ­σμού της Πα­λαι­στί­νης. Πι­στεύ­ου­με πως έ­φτα­σε η ώ­ρα για την α­νά­λη­ψη πρω­το­βου­λι­ών για την προ­στα­σί­α του ά­μα­χου Πα­λαι­στι­νια­κού λα­ού μέ­σω της ε­φαρ­μο­γή του δι­ε­θνούς δι­καί­ου και των ψη­φι­σμά­των του Ο.Η.Ε., κα­θώς και μέ­σω της ε­πι­βο­λή­ς κυ­ρώ­σε­ων στο Ισ­ρα­ήλ για τις εγ­κλη­μα­τι­κές του πρά­ξεις. Συμ­πα­ρα­στε­κό­μα­στε στους συ­να­δέλ­φους μας και αν­τα­πο­κρι­νό­μα­στε στο κά­λε­σμά τους συ­νυ­πο­γρά­φον­τας την ε­πι­στο­λή».

Α­νά­με­σα σε άλ­λα στην εν λό­γω α­νοι­κτή ε­πι­στο­λή α­να­φέ­ρε­ται: «Εί­μα­στε για­τροί και ε­πι­στή­μο­νες, που α­φι­ε­ρώ­νου­με τη ζω­ή μας στη φρον­τί­δα και προ­στα­σί­α της αν­θρώ­πι­νης ζω­ής. Έ­χου­με ό­λοι ερ­γα­στεί και γνω­ρί­ζου­με την κα­τά­στα­ση στη Γά­ζα ε­δώ και χρό­νια. Στη βά­ση της η­θι­κής και της πρα­κτι­κής μας, κα­τα­δι­κά­ζου­με αυ­τό που πα­ρα­κο­λου­θού­με να συμ­βαί­νει, την α­νε­λέ­η­τη ε­πί­θε­ση στη Γά­ζα α­πό το Ισ­ρα­ήλ. Ζη­τά­με α­πό τους συ­να­δέλ­φους μας, πα­λι­ό­τε­ρους και νε­ό­τε­ρους ε­παγ­γελ­μα­τί­ες, να την κα­τα­δι­κά­σουν και αυ­τοί. Αμ­φι­σβη­τού­με τη δι­α­στρο­φή μιας προ­πα­γάν­δας που στο ό­νο­μα μια υ­πο­τι­θέ­με­νης «ά­μυ­νας» δι­και­ο­λο­γεί τη σφα­γή. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πρό­κει­ται για μί­α σκλη­ρή και α­πάν­θρω­πη ε­πί­θε­ση α­προσ­δι­ό­ρι­στης διά­ρκειας, έ­κτα­σης και έν­τα­σης. Αυ­τή εί­ναι η τρί­τη ευ­ρεί­ας κλί­μα­κας στρα­τι­ω­τι­κή ε­πί­θε­ση στη Γά­ζα α­πό το 2008 και κά­θε φο­ρά ο φό­ρος αί­μα­τος βα­ρύ­νει κυ­ρί­ως α­θώ­ους αν­θρώ­πους γυ­ναί­κες και παι­διά, με το α­πα­ρά­δε­κτο πρό­σχη­μα του Ισ­ρα­ήλ για την ε­κρί­ζω­ση πο­λι­τι­κών κομ­μά­των και της αν­τί­στα­σης στην κα­το­χή και την πο­λι­ορ­κί­α που αυ­τό ε­πι­βάλ­λει. Η Γά­ζα πα­γι­δευ­μέ­νη στην πο­λι­ορ­κί­α, δο­λο­φο­νεί­ται α­πό μί­α α­πό τις πιο με­γά­λες και σύγ­χρο­να ε­ξε­λιγ­μέ­νες στρα­τι­ω­τι­κές μη­χα­νές στον κό­σμο. Αν, ό­σοι α­πό μας εί­ναι ι­κα­νοί να ορ­θώ­σουν τη φω­νή τους και  δεν το κά­νουν θα εί­ναι συ­νέ­νο­χοι στην κα­τα­στρο­φή της ζω­ής και της πα­τρί­δας του 1,8 ε­κα­τομ­μυ­ρί­ου αν­θρώ­πων στη Γά­ζα.»

Για την Ανοιχτή Επιστολή στους Ακαδημαϊκούς του Ισραήλ δείτε http://haimbresheeth.com/gaza/an-open-letter-to-israel-academics-july-13th-2014

Δηλώνουμε δεν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.

Υπογραφές μέχρι στιγμής (09:30 BST, 28 Ιουλίου 2014): 18.447 στο:

www.thelancet.com/gaza-letter-2014

* Η πλήρης λίστα με τους 24 αρχικούς υπογραφόντες:

Paola Manduca, Professor of Genetics, University of Genoa, Italy

Sir Iain Chalmers, James Lind Library, Oxford, UK

Mads Gilbert, Professor and Clinical Head, Clinic of Emergency Medicine, UniversityHospital of North Norway

Derek Summerfield, Institute of Psychiatry, King’s College, London, UK

Ang Swee Chai, Consultant Orthopaedic Surgeon, London, UK

Alastair Hay, Dept of Environmental Toxicology, University of Leeds, UK

Steven Rose, Emeritus Professor of Life Sciences, Open University, UK

Hilary Rose, Professor Emerita, University of Bradford, UK

Angelo Stefanini, MD, Public Health, Bologna, Italy

Andrea Balduzzi, Zoologist, University of Genoa, Italy

Bruno Cigliano, MD, Paediatric Surgeon, University of Naples “Federico II”, Italy.

Carmine Pecoraro, MD, Nephrologist, SantobonoChildrenHospital, Naples, Italy,

Emilio Di Maria, MD PhD, Medical Genetics,University of Genoa, Italy

Franco Camandona, MD, Gynaecologist, ASL3, Liguria, Italy

Guido Veronese, MD,

Clinical Psychologist, University of Milan-Bicocca, Italy

Luca Ramenghi. MD, Neonatology, Gaslini Childrens’ Hospital, Genoa, Italy

Marina Rui, Chemist, University of Genoa, Italy

Pierina DelCarlo, MD, Paediatrician, Massa, Italy

Sergio D’agostino, MD, Paediatric Surgeon, Hospital Vicenza, Italy.

Silvana Russo, MD, Pediatric Surgeon, SantobonoChildrenHospital, Naples, Italy.

Vincenzo Luisi, MD, Paediatric Cardiac surgeon, Massa   Hospital, Italy.

Stefania Papa, Environmentalist, University of Naples, Italy.

Vittorio Agnoletto, MD, University Statale, Milan, Italy

Mariagiulia Agnoletto, Psychiatrist, Milan, Italy