Μέχρι τον Δεκέμβρη έρχονται 250 νέες προσλήψεις στον ΕΛΓΟ Δήμητρα

ELGO DIMITRA «Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα προγραμματίζει την πρόσληψη 100 ερευνητών, όπως και την απασχόληση 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων, μέχρι τον Δεκέμβρη, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε όλη την Ελλάδα και στην ελληνική περιφέρεια. Συνάμα, αν υπολογίσει κανείς και την εξέλιξη με το νόμο, έχουμε μία απόλυτη σταθεροποίηση και ενδυνάμωση του Οργανισμού και της έρευνας».

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γελαλή, σχετικά με τις προσλήψεις ερευνητών στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Πρόσθεσε δε ότι στις 10 Νοεμβρίου, ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και από εκεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, οπότε και θα τοποθετηθεί, όπως είπε, το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Παράλληλα ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι «στη νέα προγραμματική περίοδο έχουν προβλεφθεί αυξημένα κονδύλια για την έρευνα, για να υπάρχει το απαραίτητο πεδίο να λειτουργήσουν και να δράσουν οι ερευνητές».

Αναλυτικά, ολόκληρη η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού έχει ως εξής:

«Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο λειτουργεί προσωρινά μέχρι να τοποθετηθεί καινούριο, γιατί εκκρεμεί ο νόμος για τον «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ». Στις 10 Νοεμβρίου, λοιπόν, ολοκληρώνεται η διαβούλευση και έρχεται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και από εκεί στην Ολομέλεια για ψήφιση ο νόμος. Οπότε θα έχουμε και την τοποθέτηση του διοικητικού συμβουλίου, όπως ο νόμος θα ορίζει.

Υπάρχουν επαρκείς δικαιολογίες για την τριετή καθυστέρηση; Φυσικά, υπάρχει μία κορυφαία, η οποία είναι και πολιτική, κύριε συνάδελφε: Ό,τι έγινε με τον «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» έγινε γρήγορα, σε εκβιαστικές συνθήκες με το ν. 4002. Αναφέρομαι στο τέλος του καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου του 2011, τότε που την 28η Οκτωβρίου δεν έμεινε εξέδρα όρθια. Ο νόμος ήρθε στο Υπουργικό Συμβούλιο –έτυχε τότε να είμαι Υφυπουργός- το Μάρτη του 2012, απεσύρθη, άλλαξαν κυβερνήσεις, Υπουργοί κλπ.

Ξέρετε τι είναι όλα αυτά; Είναι τα αποτελέσματα μιας κατάστασης, όπου η κυβερνητική σταθερότητα είναι το ζητούμενο. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που σιωπά ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των τραπεζών, διότι μιλούσε σε πολύ υψηλούς τόνους και με έναν απαράδεκτα καταγγελτικό λόγο για μία υποχρεωτική, ουσιαστικά, πορεία της χώρας.

Καλό θα ήταν, κύριε συνάδελφε, να ανακαλύψετε το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό που λέγεται «σταθερότητα» και να συμβάλετε στη σταθερότητα της χώρας από εδώ και πέρα. Διότι η σταθερότητα ήταν, είναι και θα είναι ένα διαρκές ζητούμενο σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία και κάθε σύγχρονο κράτος, που βοηθάει στην επίλυση προβλημάτων και όχι το αντίστροφο.

Φυσικά και καθυστέρησε ο «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», όπως και άλλα πράγματα, διότι δεν είχαμε κανονικές συνθήκες στη χώρα. Είναι τόσο απλό. Κι έρχεται τώρα το πλήρωμα του χρόνου να γίνει πράξη ο νόμος και να έχουμε ένα συμβούλιο που θα αντικαταστήσει το σημερινό, το οποίο επί δυόμισι χρόνια είναι, ουσιαστικά, προσωρινό.

Από εκεί και πέρα, μπαίνει ένα ερώτημα ουσίας: Ο «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» και το ΥπΑΑΤ που τον εποπτεύει όλο αυτό το διάστημα -δεν μιλάω για τον εαυτό μου, διότι εγώ έχω μόνο τέσσερις μήνες στο Υπουργείο- έμεινε σε αδράνεια; Προχώρησε κάτι; Διότι, η απάντηση βρίσκεται στο δεύτερο ερώτημα και είναι θετική. Δεν παρέμεινε σε αδράνεια, αλλά προχώρησε κάτι.

Σήμερα, ο «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» προγραμματίζει την πρόσληψη 100 ερευνητών, όπως και την απασχόληση 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων, μέχρι τον Δεκέμβρη, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε όλη την Ελλάδα και στην ελληνική περιφέρεια. Συνάμα, αν υπολογίσει κανείς και την εξέλιξη με το νόμο, έχουμε μία απόλυτη σταθεροποίηση και ενδυνάμωση του Οργανισμού και σε τελική ανάλυση και της έρευνας.

Θα ήθελα να σας πω ότι η φιλοσοφία με την οποία κινείται ο «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», όπως έχει παρουσιαστεί και στη σημερινή πολιτική ηγεσία, είναι μια λογική στέρεη. Μαζεύει πολλά διάσπαρτα, υπολειτουργούντα ή μη λειτουργούντα, κέντρα έρευνας κατ’ όνομα σε λίγα σημεία. Αυτή είναι μια βασική αρχή, η αρχή της συγκέντρωσης, την οποία εγώ προσωπικά – όπως ξέρετε πολύ καλά – από θέση αρχής την αντιπαλεύω γενικά. Η αρχή της συγκέντρωσης είναι μια επιβαλλόμενη αρχή όταν μιλάμε για έρευνα.

Η έρευνα είναι κάτι άλλο από τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Σας το λέω εγώ που υπηρετώ την ανάγκη διαρκούς αποκέντρωσης και θεωρώ το συγκεντρωτισμό το βασικότερο πρόβλημα και το βασικότερο χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους. Είναι γνωστή η άποψή μου και δεν πρόκειται να την αλλάξω ποτέ. Και μπορώ να αποδείξω αυτό που λέω.

Στην έρευνα δεν πρέπει να συγχέουμε, όμως, και να παρεξηγούμε την ανάγκη συγκέντρωσης ερευνητών σε ερευνητικά ινστιτούτα με τη μεταφορά τεχνογνωσίας που πρέπει να είναι αποκεντρωμένη, με δυνατές δομές αποκέντρωσης πρώτα από όλα σε περιοχές με δυναμική επίδοση στον πρωτογενή τομέα όπως είναι η Θεσσαλία, η Ήπειρος και άλλες περιοχές.

Υπήρχαν μέχρι τώρα 34 ερευνητικά ινστιτούτα και 18 γεωργικοί σταθμοί -διάσπαρτα όλα αυτά σε όλη τη χώρα- που υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου. Συγκεντρώνονται σε 11 ερευνητικά ινστιτούτα και ενισχύονται με 100 υψηλού επιστημονικού κύρους και επιπέδου ερευνητές, που προσλαμβάνονται ως μόνιμοι. Αυτή η προσπάθεια ενισχύεται και με 150 που θα απασχοληθούν και θα δώσουν προτάσεις ερευνητικές ως στα τέλη του 2015. Παράλληλα, προωθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ και τις 13 περιφέρειες της χώρας, η δημιουργία Πρότυπων Αγροκτημάτων σε κάθε περιφέρεια ακριβώς για να υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας.

Κύριε συνάδελφε, είστε από έναν ιδιαίτερα παραγωγικό τόπο και μπορείτε να αξιολογήσετε καλύτερα από άλλους συναδέλφους τι σημαίνει να υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση στο πολλαπλασιαστικό υλικό, για παράδειγμα στο σκληρό στάρι ή στη σποροπαραγωγή της πατάτας. Εδώ, λοιπόν, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ένα τέτοιο αντικείμενο. Αν πάρουμε το παράδειγμα του σκληρού σταριού, θα πρέπει να απαριθμήσω τουλάχιστον δέκα ειδικότητες που πρέπει να συνυπάρχουν για να έχει επάρκεια η έρευνα.

Από κει και πέρα, είναι τελείως άλλο κομμάτι, άλλο σκέλος η μεταφορά της τεχνογνωσίας, για παράδειγμα στο σκληρό σιτάρι ή στην πατάτα ή σε οποιοδήποτε άλλο προϊόν.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πόρων. Στη νέα προγραμματική περίοδο έχουν προβλεφθεί αυξημένα κονδύλια για την έρευνα, για να υπάρχει το απαραίτητο πεδίο να λειτουργήσουν και να δράσουν αυτοί οι ερευνητές και –γιατί όχι- και πολλοί περισσότερο αύριο, όπως είπατε. απάντηση είναι ότι έχουν προβλεφθεί πολλαπλάσια κονδύλια στη νέα προγραμματική περίοδο σε σχέση με την τρέχουσα».

agronews.gr