Μετωπική κατά της κυβέρνησης δικαστές, δικηγόροι και άλλοι παράγοντες της Δικαιοσύνης

dikigoroiΔικαστές, δικηγόροι και άλλοι παράγοντες της Δικαιοσύνης βρίσκονται πλέον σε ένα αρραγές μέτωπο κατά της κυβέρνησης, αυξάνοντας την κοινωνική πίεση προς ένα σχηματισμό που προφανώς έχει χάσει κάθε κοινωνικό έρεισμα. Η αναφορά όμως σε αυτό τον πυλώνα δημοκρατίας, όπως είναι η δικαιοσύνη, δεν είναι τυχαία, αφού πλέον δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αναστροφής του κλίματος. Μάλιστα σε μια εποχή που υπουργός Δικαιοσύνης είναι ένας άνθρωπος που έχει τυγχάνει πλήρους αποδοχής από δικαστές και δικηγόρους, παράγει έργο και διατηρεί υψηλό επίπεδο δημοτικότητας και ως δικαστής και ως υπουργός. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι του Χαρ. Αθαναςίου, αυτό είναι ξεκάθαρο, αλλά της κυβερνητικής πολιτικής που είναι εγκλωβισμένη στις απαιτήσεις, παράλογες επί το πλείστον, των τροϊκανών.

Ήδη οι δικηγόροι από χθες βρίσκονται σε 3μερη αποχή από τα καθήκοντά τους με αφορμή την αιφνιδιαστική κατάθεση του σχεδίου νόμου για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομία, το οποίο κατά τους δικηγόρους περιέχει διατάξεις βλαπτικές για τη κοινωνία και τους δικηγόρους. Η προώθηση του δε, στη Βουλή, έγινε παρά την δημοσίως εκφρασμένη εδώ και καιρό, κατηγορηματική αντίθεση του Δικηγορικού Σώματος, των Δικαστών και του συνόλου του νομικού κόσμου της χώρας, όπως λένε. Θεωρώ σχεδόν δεδομένο δε πως η τριήμερη αποχή θα επεκταθεί, αφού η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε την έκτατη σύγκληση την Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΔΣΑ στην Αθήνα, προκειμένου να καθορισθεί η περαιτέρω στάση του Δικηγορικού Σώματος.

Προσέξτε τι λένε τώρα δικαστές και δικηγόροι:

α) Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας.

β) Καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης.

γ) Διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων και η επέκταση του αγωγώσιμου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία, ενόψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών.

Δηλαδή πως στο θέα των πλειστηριασμών η κυβέρνηση, ουσιαστικά και τυπικά υποταγμένη στην τρόικα, νομοθετεί με γνώμονα τα συμφέροντα των τραπεζών κάνοντας απολυτή σύμπτυξη των προθεσμιών για τους πλειστηριασμούς και αφαιρώντας δικαιωμάτων των οφειλετών. Τη στιγμή μάλιστα δεν έχει γίνει, παρά τις εκπεφρασμένες δημοσίως απόψεις, κίνηση για την προστασία πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

kontranews.gr