«Η Μεγάλη χίμαιρα» από την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

lesxi19Πρόκειται για την ιστορία μιας παρέας Γάλλων αξιωματικών που κρατούνται αιχμάλωτοι σε Γερμανικά στρατόπεδα κατά την διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου. Η ταινία ανοίγει δρόμο μέσα από μια πολυφωνία χαρακτήρων και μια εκπληκτική εναλλαγή του σατιρικού και του δραματικού για να επιχειρήσει μια βαθιά ουμανιστική ανατομία των κοινωνικών αντιθέσεων και των συνόρων που χωρίζουν ανθρώπους, τάξεις και ολόκληρες χώρες.

 

Με πολύπλοκο σενάριο, προσεγμένους διαλόγους, απρόβλεπτο χιούμορ, κλειστοφοβική φωτογραφία και έξοχες ερμηνείες, ο Ρενουάρ, ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος του «Ποιητικού Ρεαλισμού» κάνει πράξη αυτό που πίστευε ακράδαντα, ότι ο κινηματογράφος είναι κάτι παραπάνω από μια κονσερβοποιημένη θεατρική παράσταση και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όλες τις δικές του καλλιτεχνικές αξίες και δυνατότητες.

 

Αν και στο φιλμ ακούγονται λιγότεροι από έξι πυροβολισμοί και οι σκηνές μάχης απουσιάζουν παντελώς, εντούτοις η “Μεγάλη Χίμαιρα”, αποτελεί μια από τις κλασσικότερες αντιπολεμικές ταινίες του σινεμά.

 

Έχασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας από τη υπέροχη μεν, λιγότερα σημαντική δε, κομεντί του Φρανκ Κάπρα «Δεν θα τα πάρεις μαζί σου»

 

www.filmhouse.gr

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ —  LA GRANDE ILLUSION [1937]

Σκηνοθεσία: Jean Renoir

Παίζουν: Jean Gabin, Dita Parlo, Erich von Stroheim

Διάρκεια: 108 λεπτά

Χώρος Προβολής – Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας

Ώρα Προβολής — 21:15

Είσοδος — 4 ευρώ

Είσοδος ελεύθερη — Για νέους κάτω των 18 ετών