3ήμερο Διεθνές Συμπόσιο στο Δήμο Μεσσήνης με θέμα « Δημοκρατία – Ελληνισμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη»

dimarxeio messinisΤην Παρασκευή 28 Αυγούστου ξεκινά το  3ήμερο Διεθνές Συμπόσιο στο Δήμο  Μεσσήνης με θέμα « Δημοκρατία – Ελληνισμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Το Συμπόσιο θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των φορέων της αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας, των  Απόδημων Μεσσηνίων και μελών της επιστημονικής κοινότητας, με στόχο την ενδυνάμωση της  πολιτιστικής και ευρωπαϊκής  ταυτότητας της περιοχής της Μεσσήνης και συνολικά της περιφέρειας Πελοποννήσου. Εξέλιξη η οποία θα συμβάλει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάταση της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής οικονομίας.

Οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί αφορούν στην ανάδειξη του μυθολογικού, ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου της Μεσσήνης καθώς και του άρρηκτου δεσμού της περιοχής με τις αρχές της Δημοκρατίας, ως πρωταρχικές διόδους για την απόκτηση ενός τοπικού brandname πολιτιστικού προορισμού με παγκόσμια εμβέλεια.

Στο πολιτιστικό μέρος του Συμποσίου, οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 28 με θεατρικό δρώμενο με την ΠέμηΖούνη να συναντά την Μελίνα  Μερκούρη στο Αμφιθέατρο του πάρκου Μεσσήνης, ενώ το Σάββατο 29 Αυγούστου, υπό το φως της Πανσελήνου, μουσική βραδιά στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με τον Γιώργο Κουρουπό στο πιάνο, τραγούδι από τη σοπράνο Αρτέμιδα Μπόγρη και απαγγελία από την σύντροφο του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Την Κυριακή το πρόγραμμα περιλαμβάνει αντάμωμα Μεσσηνίων με Κρητικούς και προβολή της ταινίας  «Ενας Θεός Γεννιέται»  της Ελένης Βλάσση.

Το τριήμερο Διεθνές Συμπόσιο «Δημοκρατία – Ελληνισμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη»συνδιοργανώνουν η ΚΕΑΔΗΜ- Κοινωφελής Επιχείρηση Αλληλεγγύης του Δήμου  Μεσσήνης με το ΚΕΑΝ- Κύττταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων ( www.kean.gr),  ενώ στηρίζουν ακόμα η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών,η  Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσήνης και η Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά ενώ τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Πανεπιστημίου Πειραιά και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Το Συμπόσιο εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού «MythandCultureMeetingPoints», με τους Αρχαιολογικούς χώρους να υποδέχονται Έλληνες της Διασποράς, κατοίκους και επισκέπτες, για ένα ταξίδι στον Μύθο και στον Ελληνικό Πολιτισμό.