Συνεδρίασε για πρώτη φορά το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας Δήμου Καλαμάτας

Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Καλαμάτας συνεδρίασε για   πρώτη του συνεδρίαση, χθες στο Δημαρχιακό Κατάστημα της οδού Αριστομένους 28.

iliopoulos-thanasisΗ συνεδρίαση αυτή είχε το χαρακτήρα συνάντησης γνωριμίας και ενημέρωσης των μελών για το θεσμό του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας και το νομικό πλαίσιο που τον διέπει.
Το Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, διατυπώθηκαν προβληματισμοί για ζητήματα που είναι ενδεχόμενο να το απασχολήσουν. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου θα επεξεργασθούν όσα συζητήθηκαν, ώστε να καταλήξουν σε προτάσεις δράσεων όπως εκδηλώσεις, ημερίδες, μελέτες και άλλου είδους παρεμβάσεις. Σχετικές αποφάσεις προς υλοποίηση θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Τα θέματα που έθεσαν τα μέλη του Συμβουλίου και απασχόλησαν την πρώτη συνεδρίαση είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• έλλειψη προσωπικού στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων στα Δικαστήρια
• προστασία των ανηλίκων από το διαδίκτυο
• παρότρυνση προς τους πολίτες να καταγγέλλουν τα αδικήματα, διότι υπάρχει μέρος αδικημάτων που αποσιωπάται
• εστίαση στην παραβατικότητα της καθημερινότητας (παραβάσεις του ΚΟΚ, του Κανονισμού Καθαριότητας, αποκλεισμός στις ράμπες ΑμεΑ)
• έμφαση στην πρόληψη της παραβατικότητας, με ενημέρωση των πολιτών από νεαρή ηλικία και
• ιεράρχηση των επιδιώξεων του Συμβουλίου σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση του Δημάρχου, συγκροτήθηκε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας στο Δήμο Καλαμάτας ως εξής:
1. Ηλιόπουλος Αθανάσιος, Δημοτικός Σύμβουλος – Δικηγόρος -Πρόεδρος
2. Μουτεβελής Ιωάννης, συνταξιούχος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας
3. Πετρόπουλος Γεώργιος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Καλαμάτας
4. Βεργινάδη Μαρία, Δημοτική Σύμβουλος
5. Χριστόπουλος Ιωάννης, Δημοτικός Σύμβουλος
6. Τσιγαρίδης Βασίλειος, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, με αναπληρωματικό μέλος τον Μπαζιωτόπουλο Γεώργιο
7. Μαλαπέτσα Αγγελική, Κοινωνική Λειτουργός του ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας, εκπρόσωπος της Τοπ. Επιτροπής Μεσσηνίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), με αναπληρωματικό μέλος την Κουρκούλη Σταυρούλα, Κοινωνική Λειτουργό του Ο.ΚΑ.ΝΑ Καλαμάτας
8. Καλαμπάκας Αντώνιος, Ιατρός, εκπρόσωπος Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, με αναπληρωματικό μέλος τον Καρούσο Γεώργιο, Ιατρό
9. Καούνης Δημήτριος, Δικηγόρος, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, με αναπληρωματικό μέλος την Δημαρέση Αικατερίνη, Δικηγόρο
10. Σαραντέας Σωτήριος, Έμπορος τροφίμων, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, με αναπληρωματικό μέλος τον Μαρκόπουλο Αναστάσιο, Βιοτέχνη.

Έργο του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Καλαμάτας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής, κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.
Η θητεία του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας είναι τριετής.